Wat voor soort media kun je als school het beste inzetten?

Gemaakt
July 25, 2021
Laatste update
October 6, 2021
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Sociale media
Samenvatting
Zorg ervoor dat jouw school sociale postformaten van tijd tot tijd wijzigt. Als je normaal gesproken GIF's post, probeer dan een JPG. Als je normaal gesproken foto's plaatst, probeer dan een video. Websitebouwer Robbert van Empel zegt dat dit helpt om erachter te komen wat voor soort media het beste het beste werkt voor verschillende sociale netwerken.

Mix je formaten

Zorg ervoor dat jouw school sociale postformaten van tijd tot tijd wijzigt. Als je normaal gesproken GIF's post, probeer dan een JPG. Als je normaal gesproken foto's plaatst, probeer dan een video. En profiteer van alle formaten binnen elk sociaal netwerk, zoals Stories, of Reels, of Live video. Om te beginnen helpt dit je te leren welke formaten het beste werken voor verschillende soorten inhoud (daarover hieronder meer) en voor verschillende sociale netwerken.

De conventionele wijsheid is bijvoorbeeld dat berichten met afbeeldingen het altijd beter doen. Maar Hootsuite heeft onlangs een experiment uitgevoerd waarbij tweets met platte tekst beter presteerden dan die met een afbeelding of GIF.

Dit was een paar jaar geleden niet waar, en Hootsuite zou deze ontdekking nooit hebben gedaan als elke Tweet een afbeelding zou bevatten.

Hier is nog een reden om niet in een sleur te vervallen: het Facebook-algoritme gebruikt "contenttypediversiteit" om ervoor te zorgen dat de nieuwsfeed van een persoon een goede mix van inhoudstypen bevat. Het veranderen van jouw indelingen kan het bereik van jouw school vergroten.

Als je afbeeldingen wilt gebruiken en zelf geen geweldige fotobibliotheek hebt, zijn stockfotosites een geweldige bron van gratis foto's van hoge kwaliteit om te gebruiken in je sociale berichten. Gebruik geen willekeurige afbeeldingen die je online vindt.  Dat is absoluut niet oké en je kunt er grote boetes voor krijgen. Zorg er ten slotte voor dat al jouw berichten, ongeacht het formaat, inclusief en toegankelijk zijn. Om te beginnen: voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen en zorg ervoor dat video's ondertiteling hebben. En zorg ervoor dat leerlingen volledig vertegenwoordigd worden in de afbeeldingen die je deelt.

Heb je meer hulp nodig?

Dan mag je me altijd een email sturen. Ik vind het ook altijd leuk om contact met je te maken via LinkedIn, dus stuur me vooral een connectieverzoek.