Hoe kun je de communicatie met je leerlingen verbeteren via je schoolwebsite?

Gemaakt
August 27, 2021
Laatste update
October 8, 2021
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Veel scholen hebben moeite met de communicatie met hun leerlingen. Leerlingen weten bestanden of de juiste informatie niet te vinden. Hoe kan dat? Jouw school heeft toch alle informatie met de leerling gedeeld, via email, de website, SOM of Magister, een online classroom, in het klaslokaal zelf! Leer hier van websitebouwr Robbert hoe je bestanden goed met je leerlingen kunt delen.

Hoe kun je het beste bestanden aan leerlingen aanbieden op een website?

Voor leerlingen is het onmogelijk om de juiste informatie en bestanden te vinden, terwijl scholen er alles aan doen om dit aan de leerlingen te geven. Het probleem zit in de spreiding. Omdat er niet 1 plek is waar de informatie gevonden kan worden, maar op verschillende plaatsen (waar niet altijd alle informatie te vinden is), geeft de leerling het zoeken op. Het is daarom van belang om 1 plek te kiezen waar je de informatie en bestanden deelt en dit dan vervolgens vol te houden.

Wat is dan de beste plek om alle informatie te verzamelen? Dat is de website van je school. Iedereen kan erbij, leerlingen, hun ouders, maar ook docenten.

Toch is er een probleem om alle informatie op 1 plek te bundelen. Docenten kunnen zelf de website niet bewerken om benodigde informatie te plaatsen, dus gebruikt wijst men 1 persoon of afdeling aan om dit te organiseren. Deze persoon of afdeling heeft vervolgens weer het probleem dat bepaalde docenten of vakgroepen informatie niet leveren, waardoor het plaatsen van alle informatie vertraagd. Zo ontstaat frustratie op verschillende plaatsen.

De oplossing

We hebben het beste van 2 werelden nodig. Alle informatie moet beschikbaar zijn op 1 plek voor iedereen, tegelijkertijd moeten alle docenten of vakgroepen zelf informatie kunnen plaatsen op deze plek (zonder dat dit te ingewikkeld is).

Op de website van je school maak je 1 pagina, waarin je via linkjes doorverwijst naar een onlinemap. Dit kan bijvoorbeeld een map zijn in Google Drive, OneDrive, Dropbox, iCloud, etc. Elke niveau heeft een eigen map en openbaar toegankelijk, maar is niet openbaar te bewerken. Alleen docenten dienen bewerkingsrechten te hebben, zodat ze hun benodigde bestanden online kunnen plaatsen. Hoe je deze rechten kunt instellen, is bij elk platform anders. Hier zijn een aantal handleidingen van de hierboven genoemde platforms:

Hoe moet je de bestanden organiseren?

Om het succes van de vindbaarheid te vergroten, is het zaak dat iedereen weet waar die aan toe is. Kortom, iedereen moet op dezelfde manier gaan werken en alles op dezelfde manier organiseren. Dit bespaart niet alleen tijd voor iedereen, maar zorgt ook voor minder frustraties.

Het is lastig om ermee te beginnen en een specifiek plan voor te maken. Elke school heeft andere voorkeuren en een template die voor alle scholen werkt bestaat tot op heden nog niet.

Gelukkig heeft microsoft zelf onderzoek gedaan naar hoe je als organisatie het beste je bestanden kunt inrichten en hoe je hiermee begint. De 11 tips van Microsoft kun je vinden in dit artikel.

Heb je meer hulp nodig?

Dan mag je me altijd een email sturen. Ik vind het ook altijd leuk om contact met je te maken via LinkedIn, dus stuur me vooral een connectieverzoek.