Hoe kun je als school je nieuwe website laten testen?

Gemaakt
December 3, 2021
Laatste update
December 3, 2021
Auteur
Robbert van Empel
Onderwerp
Website
Samenvatting
Een 5 seondentest is de beste manier om erachter te komen of je de nieuwe website voor je school de juiste indruk achterlaat bij leerlingen en ouders. Als je een nieuwe website gaat maken of laat bouwen voor je school, test dan via deze test hoe of je website effectief is.

Doe de 5 seconden test als je een nieuwe website heb laten maken voor je school

Leerlingen (en ouders) krijgen vijf seconden de tijd om een ontwerp te bekijken, waarna ze enkele eenvoudige vragen beantwoorden. Voordat de test begint, krijgen de deelnemers een inleiding over de website en worden ze eraan herinnerd goed op te letten. Afhankelijk van het doel van de test, kunnen ze ook enige context krijgen waar ze op moeten letten.

Waar kan je als school de test voor gebruiken?

Tests van vijf seconden zijn geschikt om te bepalen of de eerste indruk van leerlingen op jouw pagina klopt. Dit omvat het beantwoorden van vragen als:

  • Wat is het doel van de pagina?
  • Wat zijn de belangrijkste elementen die je jezelf kunt herinneren?
  • Wie denk je dat het beoogde publiek is?
  • Kwam het ontwerp/de school betrouwbaar over?
  • Wat was je indruk van het ontwerp?

Waarom maar vijf seconden?

Vijf seconden is lang genoeg voor een goed ontwerp om zijn primaire boodschap over te brengen. Bovendien is er een groeiende trend voor leerlingen om veel sites tegelijk te openen, waardoor de aandacht die ze krijgen afneemt en het belang van effectief ontwerp en berichten toeneemt.

Heb je meer hulp nodig?

Dan mag je me altijd een email sturen. Ik vind het ook altijd leuk om contact met je te maken via LinkedIn, dus stuur me vooral een connectieverzoek.